5 pomysłów na wegański obiad

29 czerwca 2022 Przepisy wege

Obiad wege? Zastanawiając się nad pytaniem "co zrobić z warzyw na obiad", można wymyślić setki potraw. Weźmy na przykład najbardziej popularne i uwielbiane warzywo - ziemniaki. Pieczone, gotowane, faszerowane, w zapiekance, tłuczone... Same ziemniaki mogą tworzyć obiady na cały tydzień i nigdy się nie powtarzają! Poniżej znajdziecie 5 wybranych przepisów wegańskich. 

Curry z ziemniakami i zieloną fasolką

Składniki: 

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 10 g świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 limonki
  • sól do smaku

Stawiamy patelnię na średnim ogniu i rozgrzewamy olej. Dodajemy kminku i smażymy przez 30 sekund, aby uwolnić jego aromat. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą, mielonym chili, kurkumą i smażymy przez kolejne 2 minuty. Siekamy czosnek i imbir, dodajemy do ziemniaków, mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy fasolkę szparagową, drobno posiekanego pomidora i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy  z ognia i zalewamy sokiem z limonki.

Wegańskie curry

Cukiniowy paprykarz z pomidorami

Bardzo apetyczne danie warzywne oparte na węgierskiej potrawie paprikash. Soczyste, lekko chrupiące warzywa w sosie śmietanowym mogą być podawane samodzielnie lub jako dodatek do dań.
Składniki (na 4 porcje):

  • 1 cukinia 
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • Kwaśna śmietana wegańska 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 3-5 gałązek świeżej pietruszki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-5 gr ostrej czerwonej papryki do podania (opcjonalnie)


Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy na patelnie olej roślinny i podsmażamy do momentu, aż stanie się przezroczysta (ok. 3-4 minuty na średnim ogniu). Następnie obieramy i kroimy paprykę w kostkę, po czym wrzucamy do cebuli. W międzyczasie dolewamy 50 ml wody, mieszamy, a następnie dusimy na małym ogniu przez 6-8 minut. Kroimy cukinię w kostkę i pomidora na duże kawałki. Obieramy czosnek i siekamy drobno pietruszkę. Do patelni z cebulą i papryką dodajemy cukinię, sól i pieprz. Dusimy ok. 3-5 minut. Dodajemy pomidory i dusimy jeszcze przez 1-2 minuty. Mieszamy kwaśną śmietanę wegańską z mąką i 2 łyżkami wody. Wlewamy na patelnię, mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut. Na koniec, do wszystkich składników dodajemy zioła i czosnek. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Dusimy gulasz warzywny w sosie śmietanowym przez 1 minutę, a następnie wyłączamy ogień. Opcjonalnie przy podawaniu można dodać pokrojone krążki ostrej papryki.

Wegański paprykarz

Zobacz także: Co na grilla wege? Warzywa na grilla - przepisy

Zupa z przecieru pomidorowego z fasolą

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 300 g dojrzałych pomidorów
  • 250-300 g białej fasoli z puszki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 350 ml wody
  • 50 g tartego parmezanu
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Stawiamy patelnię lub rondel na średnim ogniu i rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie smażymy, mieszając, przez 6-8 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, fasolę, rozmaryn, wodę, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejne 20-25 minut, aż pomidory będą bardzo miękkie. Wyjmujemy rozmaryn z zupy, dodajemy starty parmezan i mieszamy. Zupę przecedzamy partiami za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli puree jest zbyt gęste, dodajemy wody. Podgrzewamy zupę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Tuż przed podaniem udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i posiekaną bazylią, skropić pozostałą oliwą i posypać solą i pieprzem.

Wegański obiad

Spaghetti cukinia z gulaszem pomidorowym

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1/2 łyżki stołowej oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g małych pomidorów;
  • szczypta papryki 
  • pieprz i sól do smaku
  • kilka listków bazylii

Stawiamy patelnię na dużym ogniu i rozgrzewamy olej. Wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy pomidory pokrojone na połówki lub ćwiartki, paprykę, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, aż pomidory zmiękną. Cukinię kroimy w spiralne plastry lub cienkie, długie paski. Jeśli warzywo jest młode, nie trzeba go obierać.

Przepis wegański

Gulasz z pieczonych warzyw z sosem pomidorowym


Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 800 g ziemniaków
  • 6 średnich pomidorów
  • 5 małych cukinii
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 300 g passaty (przecier pomidorowy)
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka stołowa suszonego oregano
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju na średnim ogniu. Smażymy plastry bakłażana partiami przez 5 do 7 minut, aż się zrumienią i zmiękną. Umieszczamy w głębokiej misce. Cebulę kroimy w cienkie półpierścienie, a czosnek w plasterki. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy odrobinę więcej oleju i smażymy przez około 5 minut. Następnie przekładamy warzywa do bakłażana. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pomidory i cukinię w krążki. Wkładamy do miski z pieczonymi warzywami, dodajemy całe wiśnie, passatę, wodę, oregano i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego i kropimy oliwą. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 220 °C, a następnie przez kolejne 20-30 minut w temperaturze 200 °C.

Warzywa na targu

29 czerwca 2022 Przepisy wege

0 Komentarze