Warzywa z piekarnika - przepisy

30 czerwca 2022 Przepisy wege

Warzywa są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Mogą być smażone, gotowane, gotowane na parze, pieczone i spożywane na surowo. Oczywiste jest, że najwięcej korzyści przynoszą świeże produkty, ale nie wszystkie warzywa można spożywać w ich nieskazitelnej postaci. Drugą opcją zapewniającą maksymalną ilość kalorii i korzyści jest gotowanie na parze, ale pod względem smaku jest ono znacznie gorsze od pieczenia. Warzywa pieczone w piekarniku w dużych kawałkach to doskonały kompromis między smakiem, użytecznością i wysiłkiem. 

Przepis na warzywa w folii z piekarnika

Najpopularniejszym sposobem pieczenia warzyw w piekarniku jest użycie folii. Chroni przed przypaleniem, odwodnieniem i nie wymaga dużej ilości oleju, co znacznie obniża kaloryczność potrawy. 

Składniki:

  • Bakłażan - 1 szt.
  • Cukinia - 1 szt.
  • Papryka - 2 szt.
  • Pomidory - 5 szt.
  • Czosnek - 2 goździki
  • Olej roślinny - 2 łyżki
  • Zielenina - 2-3 gałązki
  • Sól, przyprawy - do smaku

Jak piec warzywa w folii ?

  1. Umyj i wysusz warzywa.
  2. Cukinię z bakłażanem pokrój na duże ćwiartki. Aby to zrobić, odetnij łodygi od warzyw, wyciągnij  miąższ, a następnie posiekaj na kawałki.
  3. Pomidory w zależności od wielkości owocu pokroić na 2 lub 4 części. Lepiej piec pomidory odmiany „kremowej”, ponieważ są bardziej mięsiste, co oznacza, że ​​w naczyniu będzie mniej płynu. 
  4. Obierz paprykę z nasion i błon. Następnie pokrój w duże plastry.
  5. Pokrój duże ząbki czosnku na plasterki.
  6. Wszystkie posiekane składniki wrzuć do głębokiej miski, dopraw solą, pieprzem i przyprawami do smaku. Wlej olej roślinny i delikatnie wymieszaj składniki.
  7. Wyłóż naczynie do pieczenia folią. Ułóż na nim warzywa w równej warstwie. 
  8. Przykryj je folią i piecz w 200 stopniach przez 50-60 minut. Przez pierwsze pół godziny gotuj pod folią, aż warzywa zmiękną, a następnie otwórz formę.
  9. Przed podaniem danie należy posypać posiekanymi ziołami.

Warzywa w kuchni

Warzywa pieczone w piekarniku w rękawie

Składniki:

  • Ziemniaki - 3 szt.
  • Pomidory - 2 szt.
  • Marchewka - 1 szt.
  • Cebula - 1 szt.
  • Pieprz - 1 szt.
  • Kalafior - 6 kwiatostanów
  • Olej - 3 łyżki
  • Sól, przyprawy - do smaku

Jak upiec warzywa w rękawie?

  1. Umyj i wysusz wszystkie warzywa.
  2. Obierz cebulę z łuski, a marchewki i ziemniaki według uznania. Pokrój warzywa w grubsze plasterki. Miąższ papryki, pozbawiony nasion, pokrój na długie kawałki, a pomidory na 4 części. Odetnij łodygę bakłażana, a następnie pokrój go w plastry o grubości co najmniej 1 cm. Aby zapobiec gorzkiemu smakowi bakłażana, należy go posolić i opłukać po wysuszeniu.
  3. Wymieszaj w misce zmiksowane warzywa. Lekko dopraw solą.
  4. W razie potrzeby lekko skrop olejem.
  5. Podwiń rękaw na odpowiednią długość, tak aby wszystkie warzywa swobodnie się w nim zmieściły.
    Umieść składniki w rękawie. Zawiąż rękaw ciasno po obu stronach.
  6. Nakłuj rękaw wykałaczką, aby uniknąć "efektu pary" i zapobiec gotowaniu się potraw. Piecz warzywa w rękawie w temperaturze 210 C przez 35 minut.

Przeczytaj także: 5 pomysłów na wegański obiad 

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa w sosie cytrusowo-waniliowym

Składniki:

  • Kalafior - 1 głowa
  • Papryka - 2 szt.
  • Cukinia - 1 szt.
  • Grzyby - 200 gr.
  • Pieprz - 2 sztuki
  • Pieczarki - 200 gr
  • Olej winogronowy - 4 łyżki stołowe
  • Tymianek, sól - do smaku

Sos:

  • Pomarańcza - 1 szt.
  • Cytryna - 1 sp.
  • Ocet winny - 2 łyżki
  • Miód - 1,5 łyżki (w wersji wegańskiej można użyć syropu klonowego)
  • Esencja waniliowa - ¼ łyżeczki
  • Czarny pieprz - do smaku

Jak przygotować warzywa w aromatycznym sosie? 

  1. Przygotuj składniki, biorąc duże cukinie, pomidory, paprykę i średniej wielkości kalafior. Najlepiej użyć pieczarek, ale można je również zastąpić boczniakami.
  2. Wszystkie składniki dobrze umyj i wysusz.
  3. Pokrój kalafior w różyczki, młodą cukinię w duże krążki, paprykę obierz i pokrój w duże kliny. Grzyby najlepiej na kawałki. Oddziel główki i trzony grzybów.
  4. Włóż różne warzywa do naczynia. Dopraw solą i tymiankiem. Skropi 2 łyżkami oleju z pestek winogron.
  5. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut.
  6. W międzyczasie przygotuj sos. Umyj dokładnie cytrynę i pomarańczę. Zetrzyj skórkę z obu owoców w misce, a następnie wyciśnij sok z miąższu i usuń pestki. Do soku dodaj miód, ocet i ekstrakt waniliowy.
  7. Dopraw marynatę pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Zalej sosem pieczone warzywa, delikatnie wymieszaj i wstaw z powrotem do piekarnika na 7-10 minut, aż będą upieczone. Aby wierzchnia warstwa była chrupiąca, można na ten czas włączyć grill lub ogrzewanie górne. 

Pieczone warzywa w piekarniku

8 wskazówek dotyczących perfekcyjnie upieczonych warzyw

Pomimo pozornej prostoty gotowania potraw w piekarniku, proces ten ma swoje własne cechy szczególne. Podpowiemy Ci, jak prawidłowo upiec warzywa, aby zachować maksimum witamin w naczyniu i nadać daniu apetyczny wygląd.

1. Krojenie

Podczas pieczenia warzyw ważne jest, aby pokroić je w jednolite plastry, tak aby wszystko piekło się równomiernie i w tym samym czasie.

2. Olej

Chociaż użycie oleju roślinnego do pieczenia potraw w piekarniku jest minimalne, są warzywa, które wymagają go w większych ilościach. Na przykład warzywa korzeniowe będą potrzebowały nieco mniej tłuszczu, niż bakłażany czy grzyby. Dlatego należy zawsze stosować rozsądną ilość tłuszczu.

3. Naczynia kuchenne

Nie piecz potrawy na pierwszej napotkanej patelni. Aby zapewnić równomierne gotowanie, należy użyć dużej płaskiej blachy do pieczenia, aby para wodna równomiernie odparowywała, a potrawy nie przywierały do patelni. Jest to również doskonałe miejsce do obracania warzyw.

4. Sąsiedztwo

Aby uzyskać równomiernie usmażone warzywa o złocistej, chrupiącej skórce i delikatnym środku, należy je ułożyć w pewnej odległości od siebie. W takim przypadku uwolniona para wyparuje, a produkty nie zagotują się do stanu owsianki. 

5. Temperatura

Optymalna temperatura piekarnika do pieczenia to 200 stopni Celsjusza. Niższa temperatura może spowodować, że warzywa będą niewystarczająco ugotowane. 

6. Mieszanie

Dużym błędem jest pieczenie bez mieszania, ponieważ istnieje ryzyko powstania dania z przypalonymi, a jednocześnie bladymi warzywami. W przypadku pieczenia trwającego 40 minut wystarczy jedno mieszanie.

7. Sól

Najlepiej jest doprawić lub posolić na końcu, ponieważ sól powoduje, że warzywa tracą soki i odparowują, co może spowodować, że gotowy posiłek będzie suchy.

8. Rozmrażanie

Żywność mrożoną należy rozmrozić przed pieczeniem. Można to zrobić naturalnie, pozostawiając warzywa do naturalnego rozmrożenia lub podsmażając je na patelni przed pieczeniem, aby usunąć nadmiar wilgoci. 

30 czerwca 2022 Przepisy wege

0 Komentarze