Wege ramen - jak gotować ?

20 lipca 2022 Przepisy wege

Ramen to azjatycki bulion z makaronem, który polewa się różnymi dodatkami. Wegański przepis na ramen jest nieco prostszy, od klasycznego. Dodatkowo jest znacznie szybszy do wykonania, a smak pozostaje bez zmian - tak samo oddaje ten smak umami. 

Wegańska zupa ramen 

Wcześniej przygotuj bulion warzywny - potrzebujesz 700 ml wody i dowolnych warzyw, np.(marchew, brokuły, seler, ziemniaki, czarny pieprz. Doprowadzaj do wrzenia i gotuj przez 20-40 minut.

zupa wegańska

Przepis na 2 porcje:

Składniki:

  • Makaron Udon - 200 g (ugotowany)
  • Bulion warzywny - 700 ml
  • Grzyby shiitake - 7 sztuk (namoczyć przed gotowaniem)
  • 1-2 ząbki czosnku, obrane
  • Mały kawałek imbiru (2-3 cm)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Tofu z sezamem:

  • tofu durum - 150 g
  • nasiona czarnego i białego sezamu - 1/3 szklanki
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki wody

Serwowanie:

  • eringi (grzybek azjatycki) - 1 szt.
  • 1-2 marchewki i mały kawałek czerwonej kapusty - pokrojone w małe plasterki
  • edamame - 100 g
  • kawałek arkusza nori

wegański ramen

Jak zrobić ramen?

  1. Weź średniej wielkości rondel i umieść bulion warzywny na średnim ogniu.
  2. Pokrój shiitake na połówki, drobno posiekaj imbir, zmiażdż czosnek i dodaj wszystko do bulionu.
  3. Dodaj miso, sos sojowy, chili i olej sezamowy - dobrze wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  4. Dla sezamowego tofu, wymieszaj razem w misce pastę miso, olej sezamowy i wodę, a w innej misce posyp ziarna sezamu. Pokrój tofu w duże słupki i zanurz najpierw w dressingu, a następnie obtocz w ziarnach sezamu tak, aby tofu było całkowicie pokryte. Wykręcamy na papier pergaminowy i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut.
  5. Rozgrzej patelnię grillową i pokrój eringi wzdłuż na "steki". Dodaj olej roślinny do patelni i umieść "steki", a na wierzchu umieść wagę w postaci mniejszej patelni lub rondla, aby docisnąć grzyb. Gotuj z obu stron, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  6. Edamame ugotuj na parze lub we wrzącej wodzie przez 5-8 minut, a następnie usuń skórki, tak aby zostały tylko ziarenka.
  7. Ugotowany makaron przełóż do głębokiej miski i zalej chochlą powstałego bulionu (wraz z tym, co w nim jest - shiitake, czosnkiem, imbirem itp). A następnie ułóż w kółku resztę składników - 1-2 "steki" z eringa, marchewkę, kapustę, pokrojone tofu, edamame i kawałek nori.
  8. Ponownie posypać bulionem po wierzchu i gotowe.

Zobacz także: Jak przyrządzić wege sushi? 

Ramen z tofu, grzybami i szpinakiem

To szybka, gęsta i pyszna zupa. Makaron udon możesz zastąpić brykietami z makaronu instant, a pieczarki - grzybami shiitake lub ostrygami. Tofu można zastąpić teksturą sojową. Nie ma ścisłego przepisu, można eksperymentować. 

Zobacz także: 

Ramen z tofu, grzybami i szpinakiem

Składniki:

  • Bulion warzywny - 1 l
  • Tofu - 120 g
  • Grzyby - 100 g
  • Kukurydza z puszki - 150 g
  • Szpinak - 30 g
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 3 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki 
  • Imbir - 10 g
  • Makaron Udon - 120 g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Ocet ryżowy - 1 łyżeczka
  • Kurkuma - 1 szczypta
  • Papryka chili - 1 szczypta I

Przepis na 2 porcje 

  1. Tofu pokrój w kostkę. Dopraw solą, kukurydzą i chili. Piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. 
  2. Makaron ugotuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedź i przepłucz w zimnej wodzie. 
  3. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. 
  4. Podgrzej bulion warzywny na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekany czosnek i imbir. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Do bulionu dodać cukier, pastę miso, sos sojowy i ocet winny ryżowy. 
  5. Szpinak ugotuj w bulionie do miękkości. Następnie oddziel go od bulionu. 
  6. Osobno wyłóż na talerze tofu, grzyby, kukurydzę i szpinak. 
  7. Na środku ułóż makaron i zalej bulionem. 
  8. Wege ramen jest gotowy. Podawaj z pałeczkami i łyżką do zupy.

Przepis na ramen wege

Składniki na 6 porcji:

  • Cebula - 3 szt. 
  • Imbir - 4 cm
  • Masło - 1 łyżka
  • Daikon (rzodkiewka japońska) - 1 szt.
  • Grzyby shiitake - 20 szt.
  • Grzyby ostrygowe - 150 g
  • Woda - 1,5-2 l 

Przyprawy:

  • Badjanum (gałązki) - 2 sztuki 
  • Goździki - 5 szt. 
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 3-5 szt. Kardamon

Do podania (na 2 porcje):

  • 180 g makaron
  • 200 g tofu
  • 1,5 liści nori
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cm imbir
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 50 g szpinak
  • 0,5 szt. cebuli
  • 0,5 szt. Chili
  • 50 g Kapusta czerwona
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • Pasta chili i sos sojowy do smaku.

przepis na wege ramen

Bulion:

  • Namoczyć shiitake przez 1-8 godzin.
  • Cebulę kroimy na pół i podsmażamy na suchej patelni z obu stron. Następnie trzeba pokroić daikon i imbir w duże krążki i również podsmażyć je z obu stron.
  • Na dużej patelni dodajemy olej i smażymy w nim grzyby ostrygowe przez 6 minut. Ostryg nie kroję, ale rozrywam wzdłuż włókien na cienkie paski.
  • Gdy wszystko będzie gotowe, przełóż grzyby ostrygowe i namoczone shiitake na patelnię z pieczonymi warzywami i zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 1-8 godzin. Można użyć szybkowaru: gotować na małym ogniu pod ciśnieniem przez godzinę. Następnie zakręcić gaz i poczekać około 20 minut, aż ciśnienie naturalnie spadnie.
  • Przygotować przyprawy do wywaru i 15 minut przed podaniem dodać je do wywaru i gotować na wolnym ogniu.

Podawanie

  1. 20-30 minut przed podaniem można zacząć przygotowywać wszystko inne.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobry jest makaron ryżowy, soba, udon, makaron pszenny oraz pełnoziarnisty.
  3. Zamarynuj tofu: zetrzyj czosnek i imbir na drobnej tarce i rozprowadź po plastrach tofu. Polej tofu sosem sojowym, a następnie weź nori i pokrój arkusze na małe kwadraty. Zawiń każdy kawałek tofu w nori i pozostaw do zamarynowania na 5-10 minut.
  4. Na patelnię dodaj trochę oleju sezamowego i usmaż w nim (z obu stron) tofu zawinięte w nori. I tu również można lekko poddusić szpinak. 2-3 minuty są do tego wystarczające. W razie potrzeby można dodać do niego więcej startego czosnku.
  5. Posiekaj drobno czerwoną kapustę, papryczkę chili i cebulę (najlepiej użyć zielonej)
  6. Ułóż ramen na talerzu: włóż makaron do głębokiej miski, zalej go bulionem, dodaj dodatki i grzyby. Dopraw sosem sojowym i pastą chili do smaku i ciesz się wegańskim ramenem!

 

20 lipca 2022 Przepisy wege

0 Komentarze