Co na grilla wege? Warzywa na grilla - przepisy
Weganizm nie jest powodem do rezygnacji ze spotkań z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Poniżej znajdziecie wegańskie opcje smacznych i zdrowych przepisów, które można przygotować na grillu.
Przepisy na wegańskie kebaby
Kebaby warzywne - pomidory, bakłażany, cukinie, ziemniaki.
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, a resztę warzyw w grube krążki. Aby kebaby były bardziej soczyste, można namoczyć warzywa w oleju roślinnym wymieszanym z przyprawami (ziołami, kurkumą, pieprzem i solą).
Drugą opcją jest przygotowanie kebabów w cieście. W tym celu należy wymieszać mąkę z ciecierzycy (lub inną zdrową mąkę) z wodą i przyprawami (kurkuma, zioła, czarny pieprz, sól). Kawałki warzyw zanurzamy w tym cieście i kładziemy je na grillu.
Kebaby z tofu lub paneeru
Do tego rodzaju kebabu należy użyć świeżego sera bez podpuszczki. Ser należy pokroić w dużą kostkę i obtoczyć w mące i przyprawach, np. kurkumie (jeśli jest taka potrzeba).
Opcjonalnie można pokroić ser w plastry, namoczyć w wodzie i zawinąć w wodorosty nori. Wtedy nasz kebab uzyska smaczny, morski smak.
Kebaby z mięsa sojowego
Coraz powszechniejsze stają się sojowe substytuty mięsa, takie jak gulasz sojowy, strogonow wołowy czy steki. Aby przyrządzić z nich smaczny kebab, należy przygotować dobrą marynatę. Najsmaczniejsze są te z sosu sojowego, syropu topinambur i nasion sezamu. Dodanie syropu topinambur, pozwala uzyskać pyszną karmelizowaną skórkę. Wymieszaj wszystkie składniki razem i namocz kawałki soi w marynacie przez 30 minut.
Kolejny przepis nadaje się zarówno do grillowania, jak i do grillów elektrycznych. Kawałki sojowe najlepiej jest robić w dużych rozmiarach. Jeśli przygotowujesz taki kebab na grillu, skróć czas pieczenia do 10 minut, ponieważ konsystencja sojowa szybko wysycha. Poniżej przepis na 2 porcje.
Składniki:
- 100 gm mięsa sojowego
- 1 łyżka Octu winnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżka płynnego dymu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 gm pieczarek
- 1/2 łyżki przyprawy "Do kebabów"
- 1 łyżka chudego majonezu
Po przygotowaniu wszystkich składników umyj i osusz grzyby. Następnie namocz kawałki soi we wrzącej wodzie i zostaw na 10 minut. Po tym czasie opłucz je w zimnej wodzie i dobrze odciśnij. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki w misce i zamarynuj z nimi grzyby i mięso sojowe. Pozostaw w marynacie przez 30 minut. Nakładaj na przemian pieczarki i kawałki soi. Optymalny czas grillowania to ok. 15 minut. Jako dodatek, można podawać z dowolną sałatką warzywną, np. mix sałat, czyli rukola i roszponka, pomidorki cherry i trochę sosu winegret.
Kebaby z klopsikami z soczewicy
Ugotuj w domu czerwoną lub zieloną soczewicę, przypraw do smaku ząbkiem czosnku, 15 g kolendry, solą i pieprzem, a następnie zmiel w blenderze. Dodaj trochę oleju roślinnego i mąki, aż ciasto uzyska odpowiednią, gęstą konsystencję i uformuje zgrabne, grube kulki, które można nawlec na szpikulce. Do takich kebabów można zrobić sos czosnkowy. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Przepis:
- 4 ząbki czosnku
- duży jogurt naturalny gęsty (można użyć greckiego jogurtu sojowego)
- pół paczki przyprawy do sosu ,,tzatziki''
- Pieprz do smaku (ilość według uznania)
Warzywa na grilla - przepisy
Kukurydza pieczona na węglach
Tutaj wszystko jest bardzo proste: należy wziąć całą kukurydzę na kolbie, zwilżyć ją mieszanką masła roślinnego i przypraw (pieprz, sól, zioła) i położyć na grillu.
Grillowane bakłażany
Składniki (na 8 porcji):
- 2 sztuki (800 g) bakłażanu
- 2 ząbki czosnku
- 0,75 filiżanki oliwy z oliwek extra vergine
- 1,5 soku z cytryny
- 1/3 filiżanki posiekanej świeżej mięty
- Pieprz i sól do smaku
Jak przygotować takie grillowane warzywa?
Bakłażany kroimy w krążki o średnicy 0,5-1 cm. Układamy plasterki w jednej warstwie na dużej blasze do pieczenia. Następnie smarujemy plastry oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ścieramy czosnek, dodajemy sok z cytryny. Jeśli, ktoś lubi wyrazisty smak - można jeszcze raz doprawić. Umieszczone bakłażany na ruszcie grillujemy przez około 2 minuty z każdej strony do czasu, aż będą miękkie i lekko zwęglone. Danie podajemy ze świeżą miętą.
Steki z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżeczki kurkumy;
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki;
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku;
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry;
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru;
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól - do smaku
Ścieramy czosnek i mieszamy go z resztą przypraw. Kroimy kalafiora pionowo na kilka równych plastrów o szerokości około 2 cm. Następnie smarujemy go oliwą i obtaczamy ze wszystkich stron mieszanką przypraw. Kalafiora umieszczamy na ruszcie i pieczemy przez 5-8 minut z każdej strony.
Dowiedz się więcej na: Wegańskie kotlety - z czego są zrobione?
Marynowane ziemniaki
Składniki:
- 6-8 ziemniaków;
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml wody;
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek;
- 1 łyżka stołowa papryki;
- sól i pieprz do smaku;
Ziemniaki dobrze płukamy i kroimy w krążki o szerokości ok. 1 cm. Mieszamy z wodą, olejem, przyprawami i posiekanym czosnkiem. Wkładamy ziemniaki do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Ziemniaki grillujemy przez 4-6 minut z każdej strony, do czasu, aż zmiękną.
Grillowane warzywa - przepisy krok po kroku
Podczas pikniku grillowane warzywa są doskonałym dodatkiem. Szczególnie popularne są przepisy z wykorzystaniem grilla. Nic nie może się równać z aromatem i smakiem potraw przyrządzanych na świeżym powietrzu.
Grillowane warzywa w stylu prowansalskim
Składniki (na 10 porcji):
- 560 gram bakłażanu
- 170 gram papryki czerwonej
- 170 gram papryki zielonej
- 560 gram cukinii
- 120 gram pomidorów
- 230 gram cebuli
- 240 ml oliwy z oliwek
- 15 ml octu balsamicznego
- 60 gram czosnku
- 6 gr rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
Marynata:
- 240 ml oleju słonecznikowego
- 60 ml sosu sojowego
- 30 ml soku z cytryny
- 5 gram czosnku
- 0,5 łyżeczki nasiona kopru włoskiego
Rozpoczynamy przepis od przygotowania marynaty. Wyciskamy czosnek i dodajemy do miski resztę składników. Bakłażana, cukinię, papryki i obraną cebulę kroimy w plastry o grubości nie większej niż 2 cm. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy warzywa (bez pomidorów) wcześniej przygotowaną marynatą i odstawimy na 30 minut. Połowę czosnku (30 g) w ząbkach wkładamy do szerokiego, ale płytkiego garnka. Wlewamy oliwę tak, aby przykryła czosnek, ale nie więcej (około 170 ml). Dodajemy posiekany rozmaryn i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia i rozgrzewamy grill. Z marynaty wyjmujemy bakłażany, cukinię i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym smarujemy olejem z marynaty - w tym celu można użyć pędzla do gotowania. Umieszczamy warzywa na ruszcie i grillujemy około 3 minuty z każdej strony. Na końcu dodajemy pokrojone, świeże pomidory. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i polewamy octem balsamicznym.
Szybkie warzywa na grilla
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 słodkie papryki
- 1 cukinia
- 0,2 kg pieczarek
- 200 ml sosu sojowego
- 200 ml oleju roślinnego
- przyprawa do grilla
- sól i pieprz do smaku
Sałatka:
- 2 pęczki sałaty Romano
- 1/2 dużej cytryny
- olej słonecznikowy
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki przekrajamy na pół (użyć pieczarek średniej wielkości). Cukinię i bakłażana kroimy w krążki o grubości 2 cm. Obieramy paprykę, usuwamy nasiona i środek, kroimy na 4 talarki. Oddzielnie kroimy sałatę rzymską na pół i posypujemy solą oraz pieprzem. W 50 ml oleju słonecznikowego ubijamy czosnek przez praskę. Połówki sałaty kropimy olejem słonecznikowym. Przygotowane warzywa solimy, pieprzymy i dodajemy olej z sosem sojowym. Pozostawiamy warzywa w marynacie przez 15-20 minut. Kładziemy warzywa na ruszcie, grillujemy z obu stron. Podajemy z sokiem z cytryny i sałatką.
Zostaw komentarz