Jak przyrządzić wege sushi?

5 lipca 2022 Przepisy wege

Domowe sushi może być takie proste! Sushi bez ryb? Nie ma problemu! Jeśli jesteś miłośnikiem sushi, pokochasz te proste przepisy na sushi z warzywami.

Rolki wegańskie, czyli maki sushi

To japońska potrawa z ryżu i owoców morza. Maki sushi lub rolki, to sushi zawinięte w nori w formie walca i pokrojone na kilka kawałków. Wegańskie sushi jest efektowne, pyszne i idealne na świąteczny stół, różne przyjęcia czy po prostu jako obiad. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki okrągłego ryżu
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 arkusze nori (prasowanych wodorostów)
  • 1 marchewka
  • 1 małe awokado
  • 1 ogórek
  • 150g tofu lub wegańskiego serka topionego 
  • ryż 
  • ocet jabłkowy
  • sól
  • cukier wasabi (japoński chrzan)
  • sos sojowy
  • sezam
  • marynowany imbir

Przygotowanie wegetariańskich rolek sushi

Przygotuj wszystkie produkty, które będą potrzebne do wykonania sushi. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni na złoty kolor, ciągle mieszając. Jeśli kupiłeś/aś proszek wasabi, zrób z niego pastę po prostu mieszając go z wodą.

rolki sushi

Ryż do sushi 

Musi być okrągły. Przelej do dużej miski i przepłucz kilka razy wodą, aby zmyć skrobię. Ryż zalej wodą i postaw na ogniu. Gdy dojdzie do wrzenia, zmniejsz ogień do najniższego ustawienia i szczelnie przykryj. Pozostaw na 10 minut (15 minut w przypadku dużej ilości ryżu), nie otwierając pokrywki i pod żadnym pozorem nie mieszając. Nie ma potrzeby solenia ryżu, gdyż dodajemy do niego dressing. Gdy ryż się ugotuje, wyłączamy ogień i zostawiamy go pod przykryciem na kolejne 10 minut. Ryż można ugotować w ten sposób do innych potraw, w których się znajduje lub jako osobny dodatek, tylko w tym przypadku należy dodać 0,5 łyżki soli. Ugotowany ryż przełóż do szerokiej miski. Ryż powinien być kruchy.
Gdy nieco ostygnie, zalej go octem. Ocet należy dodawać stopniowo, delikatnie obracając ryż drewnianą łopatką lub łyżką. 

Nadzienie

  1. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na paski. Gotuj je w lekko osolonej wodzie przez kilka minut (do miękkości) i odsącz w durszlaku.
  2. Przygotuj dressing do ryżu. Połącz 4 łyżki octu (ryżowego lub jabłkowego), 2 łyżki cukru, 1 łyżkę soli i podgrzej delikatnie na ogniu do rozpuszczenia cukru i soli. Na 1/2 szklanki suchego ryżu potrzeba około połowy przygotowanego dressingu.
  3. Awokado i ogórek obierz i pokrój w cienkie paski. Jeśli ogórek ma duże nasiona, trzeba będzie je odciąć.
  4. Pokrój tofu w plastry.
  5. Aby mieć odpowiednio zwinięte rolki, bez ślimaków, należy z każdego arkusza nori (po mniejszej stronie) odciąć pasek o szerokości 4 cm. Można je wykorzystać do przygotowania wegetariańskiej "smażonej ryby".
  6. Ponieważ ryż po zaprawie octowej jest bardzo lepki i będzie się mocno kleił do rąk, należy wymieszać wodę z sosem sojowym lub octem i zanurzać w tej mieszance palce za każdym razem przed nabieraniem ryżu.
  7. Umieść nori gładką stroną do dołu i rozłóż na niej równą warstwę 7 mm ryżu, pozostawiając brzeg nori na wierzchu bez ryżu (około 2 cm).
  8. Palcem nabierz wasabi i rozłóż pasek na środku ryżu.
  9. Posyp ziarna sezamu na całej powierzchni ryżu. Na środku ryżu ułóż paski ogórka, awokado i marchewki. Na wierzchu warzyw połóż plastry tofu lub sera.
  10. Teraz zwiń wszystko w walec w następujący sposób. Zwilż wodą pasek nori bez ryżu. Wyrównaj dolną krawędź nori z krawędzią maty i trzymając nadzienie palcami, unieś matę kciukami i złóż ją do przodu od siebie, tak aby dolna krawędź ryżu spotkała się z górną. Następnie skręć brzeg maty i zroluj powstałą kiełbasę w przód i w tył. Powinna być dość gęsta, a zwilżona wodą krawędź nori powinna się do niej dobrze przykleić. W ten sam sposób możemy zrobić jeszcze dwie rolki.
  11. Teraz ostrym nożem pokrój każdą rolkę na 6-8 kawałków, za każdym razem mocząc nóż w wodzie.

przepis wegański

Podawanie

Gotowe roladki podawać z sosem sojowym i marynowanym imbirem. Chwyć kawałek sushi pałeczkami i zanurz go w sosie. Przed wzięciem następnego zjedz listek marynowanego imbiru, oczyści to podniebienie z poprzedniego smaku i będziesz się cieszyć wegańskim sushi w nowy sposób. 

Zobacz także: Wege ramen - jak gotować ?

wege sushi

Sushi wege z warzywami i kiełkami

Składniki:

  • Dla ryżu
    Ryż - 1/2 szklanki
    Woda - tyle, żeby pokryło cały ryż
    Ocet ryżowy - 1 łyżka.
    Sól - 1/3 łyżeczki
  • Na nadzienie
    Ogórek - 20g
    Cukinia - 20g
    Kapusta czerwona - 10 g
    Papryka czerwona - 20gr
    Kiełki lucerny - 5 g
  • Dla muszli
    Liście nori - 2 szt.

Jak gotować ryż do sushi?

  1. Ryż do sushi płuczemy pod zimną wodą, aż woda będzie czysta. Płuczemy i czyścimy warzywa. 
  2. Ryż i zimną wodę wsypujemy do średniego rondla i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy garnek szczelną pokrywką, zmniejszamy ogień do niskiego i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut bez podnoszenia pokrywki.
  3. Wyłączamy ogień i mieszamy ocet ryżowy z ryżem i pozostawiamy na kolejne 10 minut, a następnie przekładamy ryż do dużej miski.

Robienie sushi

  1. W międzyczasie pokrój warzywa w cienkie paski.
  2. Połóż arkusz nori na stole, błyszczącą stroną do dołu. Rozłóż ryż na środku nori. Rozprowadź równomiernie, pozostawiając pasek nori.
  3. Ułóż kilka cienkich pasków ogórka, cukinii, papryki, kapusty i kiełków w linii na bliskiej krawędzi arkusza nori.
  4. Delikatnie zwiń roladę, dociskając i lekko ubijając nadzienie, aby ryż nie wypadł. Zwilż wodą odsłonięty pasek i całkowicie zwiń arkusz nori
  5. Ostrożnie przekrój ostrym nożem na pół.

Podawanie

Podawać z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

danie wegańskie

5 lipca 2022 Przepisy wege

0 Komentarze