5 dań wege, które pokochają mięsożercy
Wiele osób uważa, że dania wegetariańskie są nudne i monotonne, ale tak nie jest. Zamierzamy obalić ten mit, dzieląc się wyborem pięciu pysznych przepisów, z których nawet najbardziej zatwardziały zjadacz mięsa może znaleźć coś wyjątkowego. Makaron truflowy, ratatouille, zupa pomidorowa - potrawy wege zaskakują swoją różnorodnością i pozwalają odkryć nowe oblicza tradycji kulinarnej.
Domowy makaron taglierini z truflami
Składniki:
- Taglierini 80 g
- Masło 50 g (można zastąpić oliwą z oliwek)
- Przegotowana woda 100-200 ml
- Biała lub czarna trufla do smaku
- Parmezan 50 g (opcjonalnie)
- Sól i pieprz
Metoda przygotowania:
Doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Umieścić taglierini na patelni i dusić przez 4 minuty. Na patelni roztopić masło i zalać je szklanką wrzącej wody. Ugotowane taglierini przełożyć na patelnię i posypać parmezanem. Przed podaniem udekoruj danie białymi lub czarnymi truflami.
Ratatouille - inaczej Ratatuj
Składniki:
- Bakłażan 1 szt.
- Cukinia 1 szt.
- Pomidory 8-10 szt.
- Papryka czerwona 1 szt.
- Oliwa z oliwek
- Tymianek do smaku
- Pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Umyj i osusz wszystkie warzywa papierowym ręcznikiem, a cukinię, bakłażana i pomidory pokrój w krążki równej grubości (zachowując 2-3 pomidory do sosu). Następnie pozostałe pomidory i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek przez około 5 minut, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Później ubij warzywa blenderem i wylej na dno blachy, w której będzie pieczone ratatouille. Na wierzchu ułóż plastry warzyw, naprzemiennie ze sobą. Następnie skrop pozostałą oliwą, gałązką tymianku, przykryj papierem pergaminowym i piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także: https://daniawege.pl/przepisy-wege/jxzp/warzywa-z-piekarnika-przepisy.html
Zupa pomidorowa
Składniki:
- Marchewki 2 szt.
- Cebula 2 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Bulion warzywny 600 ml
- Pomidory w ich własnym soku 600 g
- Pomidory 5 szt.
- Oliwa z oliwek 3 łyżki.
- Świeża bazylia
- Pieprz i sól
Metoda przygotowania:
Marchew i cebulę obrać, grubo posiekać, czosnek zmielić. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i dusimy przez około dziesięć minut. Zagotować bulion warzywny, dodać warzywa z patelni, pomidory w soku własnym oraz pomidory w całości i gotować na wolnym ogniu przez około dziesięć minut. Zdejmij garnek z ognia i ubij zupę blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podawać z listkami świeżej bazylii.
Zobacz także: Jak gotować warzywa na parze?
Pieczone marchewki
Składniki:
- Marchew 800 g
- Oliwa z oliwek 5 łyżek
- Czosnek 2 ząbki
- Suszona pietruszka
- Rozmaryn
- Pieprz i sól
Metoda przygotowania:
Marchewki umyć i obrać. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, zmiel czosnek i wymieszaj z oliwą, dodaj zioła rozmaryn i pietruszkę. Nacieramy marchewki oliwą, solą i pieprzem do smaku, a następnie pieczemy w piekarniku na blasze wyłożonej pergaminem przez czterdzieści minut, sprawdzając od czasu do czasu szpikulcem. Podawać jako dodatek do dań lub samodzielnie.
Mus pistacjowy
Składniki:
- Dojrzałe awokado 1 szt.
- Niesolone pistacje 50 g
- Miód 3 łyżki
- Sok z jednej limonki
- Mięta
- Sól
Metoda przygotowania:
Namocz pistacje w wodzie przez 2 do 3 godzin, następnie odsącz i osusz orzechy. Następnie ubij pistacje i miód w blenderze z odrobiną wody i pozostaw mieszaninę w lodówce na noc. Obierz i pokrój awokado na duże kawałki, a następnie ubij razem z mieszanką pistacji w blenderze, dodając sok z limonki i sól. Odstawić jeszcze na kilka godzin i podawać z gałązką świeżej mięty.
Zostaw komentarz