Wege ramen - jak gotować ?
Ramen to azjatycki bulion z makaronem, który polewa się różnymi dodatkami. Wegański przepis na ramen jest nieco prostszy, od klasycznego. Dodatkowo jest znacznie szybszy do wykonania, a smak pozostaje bez zmian - tak samo oddaje ten smak umami.
Wegańska zupa ramen
Wcześniej przygotuj bulion warzywny - potrzebujesz 700 ml wody i dowolnych warzyw, np.(marchew, brokuły, seler, ziemniaki, czarny pieprz. Doprowadzaj do wrzenia i gotuj przez 20-40 minut.
Przepis na 2 porcje:
Składniki:
- Makaron Udon - 200 g (ugotowany)
- Bulion warzywny - 700 ml
- Grzyby shiitake - 7 sztuk (namoczyć przed gotowaniem)
- 1-2 ząbki czosnku, obrane
- Mały kawałek imbiru (2-3 cm)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka płatków chili
- 1 łyżka oleju sezamowego
Tofu z sezamem:
- tofu durum - 150 g
- nasiona czarnego i białego sezamu - 1/3 szklanki
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1,5 łyżki wody
Serwowanie:
- eringi (grzybek azjatycki) - 1 szt.
- 1-2 marchewki i mały kawałek czerwonej kapusty - pokrojone w małe plasterki
- edamame - 100 g
- kawałek arkusza nori
Jak zrobić ramen?
- Weź średniej wielkości rondel i umieść bulion warzywny na średnim ogniu.
- Pokrój shiitake na połówki, drobno posiekaj imbir, zmiażdż czosnek i dodaj wszystko do bulionu.
- Dodaj miso, sos sojowy, chili i olej sezamowy - dobrze wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu. Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Dla sezamowego tofu, wymieszaj razem w misce pastę miso, olej sezamowy i wodę, a w innej misce posyp ziarna sezamu. Pokrój tofu w duże słupki i zanurz najpierw w dressingu, a następnie obtocz w ziarnach sezamu tak, aby tofu było całkowicie pokryte. Wykręcamy na papier pergaminowy i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut.
- Rozgrzej patelnię grillową i pokrój eringi wzdłuż na "steki". Dodaj olej roślinny do patelni i umieść "steki", a na wierzchu umieść wagę w postaci mniejszej patelni lub rondla, aby docisnąć grzyb. Gotuj z obu stron, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Edamame ugotuj na parze lub we wrzącej wodzie przez 5-8 minut, a następnie usuń skórki, tak aby zostały tylko ziarenka.
- Ugotowany makaron przełóż do głębokiej miski i zalej chochlą powstałego bulionu (wraz z tym, co w nim jest - shiitake, czosnkiem, imbirem itp). A następnie ułóż w kółku resztę składników - 1-2 "steki" z eringa, marchewkę, kapustę, pokrojone tofu, edamame i kawałek nori.
- Ponownie posypać bulionem po wierzchu i gotowe.
Zobacz także: Jak przyrządzić wege sushi?
Ramen z tofu, grzybami i szpinakiem
To szybka, gęsta i pyszna zupa. Makaron udon możesz zastąpić brykietami z makaronu instant, a pieczarki - grzybami shiitake lub ostrygami. Tofu można zastąpić teksturą sojową. Nie ma ścisłego przepisu, można eksperymentować.
Zobacz także:
Składniki:
- Bulion warzywny - 1 l
- Tofu - 120 g
- Grzyby - 100 g
- Kukurydza z puszki - 150 g
- Szpinak - 30 g
- Pasta miso - 1 łyżka
- Sos sojowy - 3 łyżki
- Czosnek - 2 ząbki
- Imbir - 10 g
- Makaron Udon - 120 g
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Ocet ryżowy - 1 łyżeczka
- Kurkuma - 1 szczypta
- Papryka chili - 1 szczypta I
Przepis na 2 porcje
- Tofu pokrój w kostkę. Dopraw solą, kukurydzą i chili. Piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
- Makaron ugotuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedź i przepłucz w zimnej wodzie.
- Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju.
- Podgrzej bulion warzywny na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekany czosnek i imbir. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Do bulionu dodać cukier, pastę miso, sos sojowy i ocet winny ryżowy.
- Szpinak ugotuj w bulionie do miękkości. Następnie oddziel go od bulionu.
- Osobno wyłóż na talerze tofu, grzyby, kukurydzę i szpinak.
- Na środku ułóż makaron i zalej bulionem.
- Wege ramen jest gotowy. Podawaj z pałeczkami i łyżką do zupy.
Przepis na ramen wege
Składniki na 6 porcji:
- Cebula - 3 szt.
- Imbir - 4 cm
- Masło - 1 łyżka
- Daikon (rzodkiewka japońska) - 1 szt.
- Grzyby shiitake - 20 szt.
- Grzyby ostrygowe - 150 g
- Woda - 1,5-2 l
Przyprawy:
- Badjanum (gałązki) - 2 sztuki
- Goździki - 5 szt.
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 3-5 szt. Kardamon
Do podania (na 2 porcje):
- 180 g makaron
- 200 g tofu
- 1,5 liści nori
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 cm imbir
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 50 g szpinak
- 0,5 szt. cebuli
- 0,5 szt. Chili
- 50 g Kapusta czerwona
- 1 łyżka nasion sezamu
- Pasta chili i sos sojowy do smaku.
Bulion:
- Namoczyć shiitake przez 1-8 godzin.
- Cebulę kroimy na pół i podsmażamy na suchej patelni z obu stron. Następnie trzeba pokroić daikon i imbir w duże krążki i również podsmażyć je z obu stron.
- Na dużej patelni dodajemy olej i smażymy w nim grzyby ostrygowe przez 6 minut. Ostryg nie kroję, ale rozrywam wzdłuż włókien na cienkie paski.
- Gdy wszystko będzie gotowe, przełóż grzyby ostrygowe i namoczone shiitake na patelnię z pieczonymi warzywami i zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 1-8 godzin. Można użyć szybkowaru: gotować na małym ogniu pod ciśnieniem przez godzinę. Następnie zakręcić gaz i poczekać około 20 minut, aż ciśnienie naturalnie spadnie.
- Przygotować przyprawy do wywaru i 15 minut przed podaniem dodać je do wywaru i gotować na wolnym ogniu.
Podawanie
- 20-30 minut przed podaniem można zacząć przygotowywać wszystko inne.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobry jest makaron ryżowy, soba, udon, makaron pszenny oraz pełnoziarnisty.
- Zamarynuj tofu: zetrzyj czosnek i imbir na drobnej tarce i rozprowadź po plastrach tofu. Polej tofu sosem sojowym, a następnie weź nori i pokrój arkusze na małe kwadraty. Zawiń każdy kawałek tofu w nori i pozostaw do zamarynowania na 5-10 minut.
- Na patelnię dodaj trochę oleju sezamowego i usmaż w nim (z obu stron) tofu zawinięte w nori. I tu również można lekko poddusić szpinak. 2-3 minuty są do tego wystarczające. W razie potrzeby można dodać do niego więcej startego czosnku.
- Posiekaj drobno czerwoną kapustę, papryczkę chili i cebulę (najlepiej użyć zielonej)
- Ułóż ramen na talerzu: włóż makaron do głębokiej miski, zalej go bulionem, dodaj dodatki i grzyby. Dopraw sosem sojowym i pastą chili do smaku i ciesz się wegańskim ramenem!
Zostaw komentarz