Jak zrobić warzywa na patelni?
Przygotowanie tego znakomitego dania - pysznych warzyw z patelni - zajmie Ci kilka minut. Warzywa doskonale nadają się na obiad, jako samodzielne danie lub jako dodatek. Soczyste, pachnące, chrupiące, czasami ostre i lekko pikantne, sprawiają, że Twój stół wygląda odświętnie nawet w szary dzień. Dodatkowo, warzywa są nie tylko zdrowe, ale też niskokaloryczne.
Mrożone warzywa na patelni - prosty przepis
Składniki:
- Warzywa mrożone - 500 g
- Olej roślinny - 2 łyżki
- Sól do smaku
- Warzywa nieco rozmrażamy, aby nie przywarły do siebie.
- Na patelni rozgrzewamy odpowiednią ilość oleju i dodajemy warzywa.
- Gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut, mieszając.
- Pod koniec gotowania doprawiamy solą i przekładamy na talerz.
Warzywa smażone na patelni
Składniki:
- papryka słodka - 2 sztuki (najlepiej w różnych kolorach);
- cebula - 1 szt.
- pomidory - 3 szt.
- seler naciowy - 1-3 szt.
- pasta pomidorowa - 1 łyżka
- olej roślinny - 2 łyżki
- zioła - pęczek
- sól, pieprz - do smaku.
- Myjemy i osuszamy warzywa. Kroimy je w dowolne kształty (najlepiej dość drobno).
- Na patelnię wlewamy olej roślinny i na gorący olej wrzucamy wszystkie warzywa naraz. Natychmiast dodajemy pastę pomidorową, sól i pieprz.
- Mieszamy i smażymy przez około 5 minut.
- Staraj się nie rozgotowywać warzyw, żeby nie straciły swojego naturalnego smaku.
Warzywa na patelni w stylu azjatyckim
Składniki:
- Cukinia - 350 g
- Papryka słodka - 300 g
- Marchew - 280 g
- Cebula czerwona - 140 g
- Pieczarki - 150 g
- czosnek - 3 ząbki
- Czerwone płatki chili - 1 łyżka
- Olej roślinny - 4 łyżki
- Zielona cebula - 3 łodygi
- Sos ostrygowy - 1 łyżka
- Sos sojowy - 2 łyżki
Potrzebujesz:
- Patelni
- Deska do krojenia
- Miski
- Warzywa kroimy w paski julienne, a pieczarki w paski.
- Rozgrzewamy patelnię i dodajemy 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez 2 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając.
- Na patelnię dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez 30 sekund. Następnie przekładamy cebulę z patelni do miski.
- Dodajemy 1 łyżkę oleju roślinnego na patelnię. Smażymy grzyby, na dużym ogniu przez 3 minuty, a następnie przekładamy usmażoną cebulę z grzybami do miski.
- Dodajemy 1 łyżkę oleju roślinnego i smażymy na dużym ogniu marchewki, przez 4-5 minut, cały czas mieszając.
- Na patelnię dodajemy paprykę i cukinię oraz 1 łyżkę oleju roślinnego i smażymy przez 3 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając.
- Wrzucamy podsmażoną cebulę i grzyby, sos sojowy, czerwone płatki chili, sos ostrygowy i zieloną cebulkę. Gotujemy na dużym ogniu przez minutę, cały czas mieszając.
- Wyłączamy i posypujemy warzywa ziarnami sezamu. Podajemy na gorąco, samodzielnie lub jako dodatek.
Wskazówka
Ugotowane warzywa powinny być al dente, czyli jeszcze soczyste i lekko chrupiące.
Gulasz warzywny z bakłażanem i pomidorami na patelni
Składniki:
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- zioła - 1 łyżka
- pieprz czarny mielony - szczypta
- słodka papryka - 3 gr
- bakłażany - 3 szt.
- pomidory - 4 szt.
- papryka - 2 łyżki.
- cebula - 1 szt.
- pasta pomidorowa - 1 łyżka.
- pomidory poached - 100 ml
- czosnek - 3 ząbki
- płatki chili - szczypta
- sól do smaku
- Zaczynamy od pokrojenia bakłażanów i umieszczenia ich w durszlaku lub salaterce.
- Następnie posypujemy solą i pozostawiamy na 15-20 minut, aby bakłażany mogły nasiąknąć wilgocią.
- W międzyczasie kroimy pozostałe warzywa.
- Następnie rozgrzewamy 2 patelnie i wlewamy olej. Do jednej wsypujemy czosnek, lekko podsmażamy, dodajemy pomidory i sól.
- W drugiej dodajemy cebulę, paprykę, bakłażana i również smażymy wszystko do gotowości.
- Następnie do warzyw dodajemy ugotowane pomidory. Następnie - paprykę, czarny pieprz i płatki chili.
- Po kilku minutach dodajemy pomidory w ich własnym soku i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i pozostawiamy na około 5 minut. Gdy danie będzie gotowe, dodajemy zioła.
Zostaw komentarz