Jak zrobić warzywa na patelni?

4 lipca 2022 Przepisy wege

Przygotowanie tego znakomitego dania - pysznych warzyw z patelni - zajmie Ci kilka minut. Warzywa doskonale nadają się na obiad, jako samodzielne danie lub jako dodatek. Soczyste, pachnące, chrupiące, czasami ostre i lekko pikantne, sprawiają, że Twój stół wygląda odświętnie nawet w szary dzień. Dodatkowo, warzywa są nie tylko zdrowe, ale też niskokaloryczne

Mrożone warzywa na patelni - prosty przepis

Składniki:

  • Warzywa mrożone - 500 g
  • Olej roślinny - 2 łyżki
  • Sól do smaku
  1. Warzywa nieco rozmrażamy, aby nie przywarły do siebie.
  2. Na patelni rozgrzewamy odpowiednią ilość oleju i dodajemy warzywa.
  3. Gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut, mieszając.
  4. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i przekładamy na talerz. 

mrożone warzywa

Warzywa smażone na patelni

Składniki:

  • papryka słodka - 2 sztuki (najlepiej w różnych kolorach);
  • cebula - 1 szt.
  • pomidory - 3 szt.
  • seler naciowy - 1-3 szt.
  • pasta pomidorowa - 1 łyżka
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • zioła - pęczek
  • sól, pieprz - do smaku.
  1. Myjemy i osuszamy warzywa. Kroimy je w dowolne kształty (najlepiej dość drobno).
  2. Na patelnię wlewamy olej roślinny i na gorący olej wrzucamy wszystkie warzywa naraz. Natychmiast dodajemy pastę pomidorową, sól i pieprz.
  3. Mieszamy i smażymy przez około 5 minut.
  4. Staraj się nie rozgotowywać warzyw, żeby nie straciły swojego naturalnego smaku.

danie warzywne

Warzywa na patelni w stylu azjatyckim

Składniki:

  • Cukinia - 350 g
  • Papryka słodka - 300 g
  • Marchew - 280 g
  • Cebula czerwona - 140 g
  • Pieczarki - 150 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • Czerwone płatki chili - 1 łyżka
  • Olej roślinny - 4 łyżki
  • Zielona cebula - 3 łodygi
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 2 łyżki

Potrzebujesz: 

  • Patelni
  • Deska do krojenia
  • Miski
  1. Warzywa kroimy w paski julienne, a pieczarki w paski.
  2. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez 2 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając.
  3. Na patelnię dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez 30 sekund. Następnie przekładamy cebulę z patelni do miski.
  4. Dodajemy 1 łyżkę oleju roślinnego na patelnię. Smażymy grzyby, na dużym ogniu przez 3 minuty, a następnie przekładamy usmażoną cebulę z grzybami do miski. 
  5. Dodajemy 1 łyżkę oleju roślinnego i smażymy na dużym ogniu marchewki, przez 4-5 minut, cały czas mieszając.
  6. Na patelnię dodajemy paprykę i cukinię oraz 1 łyżkę oleju roślinnego i smażymy przez 3 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając.
  7. Wrzucamy podsmażoną cebulę i grzyby, sos sojowy, czerwone płatki chili, sos ostrygowy i zieloną cebulkę. Gotujemy na dużym ogniu przez minutę, cały czas mieszając.
  8. Wyłączamy i posypujemy warzywa ziarnami sezamu. Podajemy na gorąco, samodzielnie lub jako dodatek. 
    Wskazówka

Ugotowane warzywa powinny być al dente, czyli jeszcze soczyste i lekko chrupiące.

warzywa w stylu azjatyckim

Gulasz warzywny z bakłażanem i pomidorami na patelni

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • zioła - 1 łyżka
  • pieprz czarny mielony - szczypta
  • słodka papryka - 3 gr
  • bakłażany - 3 szt.
  • pomidory - 4 szt.
  • papryka - 2 łyżki.
  • cebula - 1 szt.
  • pasta pomidorowa - 1 łyżka.
  • pomidory poached - 100 ml
  • czosnek - 3 ząbki
  • płatki chili - szczypta
  • sól do smaku
  1. Zaczynamy od pokrojenia bakłażanów i umieszczenia ich w durszlaku lub salaterce.
  2. Następnie posypujemy solą i pozostawiamy na 15-20 minut, aby bakłażany mogły nasiąknąć wilgocią.
  3. W międzyczasie kroimy pozostałe warzywa.
  4. Następnie rozgrzewamy 2 patelnie i wlewamy olej. Do jednej wsypujemy czosnek, lekko podsmażamy, dodajemy pomidory i sól.
  5. W drugiej dodajemy cebulę, paprykę, bakłażana i również smażymy wszystko do gotowości.
  6. Następnie do warzyw dodajemy ugotowane pomidory. Następnie - paprykę, czarny pieprz i płatki chili.
  7. Po kilku minutach dodajemy pomidory w ich własnym soku i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i pozostawiamy na około 5 minut. Gdy danie będzie gotowe, dodajemy zioła.

gulasz warzywny

4 lipca 2022 Przepisy wege

0 Komentarze