Przepisy na wege burgera

7 lipca 2022 Przepisy wege

Burgery.. kto ich nie lubi? Wege burgery występują w najróżniejszych odmianach - od tofu po cukinię. Mogą być wykonane z dowolnej liczby składników roślinnych, takich jak ziarna, fasola, soja lub (oczywiście) warzywa. Poniżej znajdziesz przepisy na wegańskie burgery, którym nie będziesz mógł się oprzeć po pierwszym kęsie. 

Burger wegański z burakiem, grzybami i tofu

Składniki:

  • pieczarki - 600g
  • burak tarty - 400g
  • nasiona chia - 1 łyżka
  • tofu - 110g
  • ziarna słonecznika - 3 łyżki
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1,5 łyżki
  • kminek (mielony) szczypta
  • szczypta papryki
  • sól 
  • suszony pomidor - 1 kawałek
  • czosnek - 4 ząbki
  • bułki do burgera - 4 szt.
  • adjika/adżika pomidorowa  - do smaku

wegańskie burgery

Jako dodatek możesz użyć rukoli, ogórków, awokado, startej marchewki, czerwonej cebuli, kapusty.

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Pieczarki pokrój w plasterki, a buraki zetrzyj na tarce. Ułóż je w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Piecz przez 15 minut, następnie wyjmij buraki i zostaw grzyby na kolejne 20 minut.
  2. Do szklanki wlej 3 łyżki wody i dodaj nasiona chia. Odczekaj 20 minut, aż wchłoną płyn.
  3. Posiekaj tofu w robocie kuchennym. Dodaj paprykę, sól, kminek, sok z cytryny, słonecznik, ugotowane grzyby. Wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
  4. Suszone pomidory pokrój w plasterki. Dodaj nasiona chia oraz buraki do masy i jeszcze raz wymieszaj wszystko w mikserze.
  5. Masę uformuj w patyczki do burgerów i piecz w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut.
  6. Weź bułki do hamburgerów i umieść między nimi przygotowane ,,mięso'' wegańskie. Posmaruj domową adiustacją pomidorową, dodaj sosu do smaku, przykryj drugą bułką i podawaj.

Wegański falafel burger

Składniki:

liście sałaty - 3 szt.

  • czerwona cebula - 0,5 szt.
  • czosnek
  • 4 goździki
  • kolendra - 100 g
  • pietruszka - 100 g
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • kminek - 1 łyżka
  • mielony czerwony lub czarny pieprz - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1,5 łyżki
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • bułki do hamburgerów - 5-6 szt.
  • jogurt naturalny - 100 g
  • domowa adżika - do smaku
  • ciecierzyca - 300 g

falafel burger

  1. Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie.
  2. Posiekaj cebulę, pietruszkę, koperek i kolendrę, a czosnek zmiel za pomocą praski do czosnku.
  3. Ciecierzycę, cebulę, pietruszkę, koperek, kolendrę i czosnek zmiksować w robocie kuchennym.
  4. Schładzaj w lodówce przez 30 minut, następnie uformuj masę na kotlety (5-6).
  5. Smaż burgery w oleju roślinnym z każdej strony.
  6. Uformuj burgera: na spodzie ułóż adżikę, na niej liść sałaty, następnie kotlet z ciecierzycy, a na wierzchu jogurt naturalny.

Wegański burger z kaszy bulgur i buraków

Składniki:

  • buraki - 3 szt.
  • soczewica - 100g
  • bulgur - 100g
  • nerkowce - 1/3 filiżanki
  • grzyby - 200g
  • cebula - 0,5 szt.
  • tymianek - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • woda - 2 filiżanki
  • bułki do hamburgerów - 6

burger z buraków

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Buraki pokrój w kółka. Piecz na folii przez 20 minut do miękkości.
  2. Do garnka wlej1,5 szklanki wody i wrzuć do niej soczewicę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
  3. Do innej patelni wlej 110 ml wody. Gdy się zagotuje, wrzuć do wody bulgur i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut. Następnie przełącz na niski ogień, odczekaj kolejne 5 do 6 minut i zdejmij z kuchenki.
  4. Na patelni na oleju podsmaż cebulę, tymianek i pieczarki (~6 minut, aż cebula i pieczarki będą miękkie).
  5. Posiekaj nerkowce w robocie kuchennym. Dodaj do nich stopniowo bulgur, tymianek, cebulę, grzyby, buraki i soczewicę. Wszystko mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  6. Uformuj 6 placków i usmaż na patelni z każdej strony.
  7. Złóż burgera: włóż kotlet między bułki, dodaj jogurt naturalny, liść sałaty lub domową adżikę, jeśli chcesz.

Zobacz także: Wegańskie kotlety - z czego są zrobione?

Wege burger z ciecierzycy i cebuli

Składniki:

  • olej roślinny - 1 łyżka
  • pieczarki - 180 g
  • sól, pieprz do smaku
  • cebula - 1 
  • czosnek - 1 ząbek
  • ciecierzyca (w puszce) - 1 słoik
  • sos sojowy - 0,5 łyżki
  • tabasco 0,5 łyżki
  • bułki do hamburgerów - 4 szt.
  • (opcjonalnie) pikle - 4 szt.

burger z ciecierzycy

  1. Drobno posiekaj cebulę, pieczarki, zmielony przez tłuczek czosnek. Smaż wszystko w oleju roślinnym na patelni do brązu, 4-5 minut.
  2. Oczyść ciecierzycę do gładkości za pomocą robota kuchennego. Do masy dodaj sos sojowy i Tabasco,  dobrze wymieszaj.
  3. Uformuj masę na 4 kotlety i usmaż je na patelni.
  4. Następnie włóż je między bułki burgerowe i dodaj ulubiony sos oraz kilka pikli - jeśli lubisz.

Przepis na burgery z soczewicy

Wege burger można zrobić z dowolnym rodzajem soczewicy i będzie smakować równie dobrze. Jedyna różnica to czas gotowania - gotowanie soczewicy zielonej trwa nieco dłużej, niż czerwonej. Pasztety z soczewicy można upiec w piekarniku, albo usmażyć.

Składniki:

  • 6 bułek
  • 6 plasterków dowolnego twardego wegańskiego sera zrobionego bez podpuszczki
  • 6 dużych liści sałaty (np. Romano)
  • 1-2 pomidory
  • 70g sos BBQ

Dla klopsików:

  • 1 filiżanka zielonej soczewicy
  • ½ cebuli
  • 1 marchew
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki rafinowanych nasion słonecznika
  • 1 łyżka mączki z siemienia lnianego
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1-1/2 łyżki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

burger z soczewicy

  1. Soczewicę ugotuj do miękkości: zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
  2. Soczewicę opłucz na sicie i odsącz.
  3. Mąkę lnianą zmieszaj z wodą na papkę i odstaw do lekkiego zgęstnienia.
  4. W dużej misce połącz soczewicę, grzybki z mączki lnianej i wszystkie pozostałe składniki na kotlety (oprócz bułki tartej). Dobrze wymieszaj.
  5. Z masy uformuj kotlety nieco mniejsze od wielkości bułki i obtoczyć w bułce tartej.
  6. Smaży kotlety w oleju roślinnym do chrupkości.
  7. Pomidora pokrój w cienkie krążki.
  8. Złóż burgery: dolną połowę bułek posmaruj sosem BBQ, ułóż na nich kotlety, a na wierzchu plaster pomidora i wegańskiego sera (lekko roztop ser pod grillem). Na wierzchu połóż liść sałaty, przykryj górną częścią bułek i podawaj.

Wege burger z ziemniaczano-orzechowym plackiem

Składniki:

  • ziemniaki - 2 szt.
  • cebula - 3 szt.
  • marchewka - 1 szt.
  • orzechy włoskie - 1 filiżanka
  • chleb żytni - 2-3 plastry
  • bułki żytnie do burgerów - 2 szt.
  • czosnek
  • 1 goździk
  • sól - do smaku
  • pieprz czarny mielony - do smaku
  • oliwa z oliwek -1 łyżka
  • olej roślinny - 2-3 łyżki
  • sos pomidorowy - 2 łyżki
  • sałatka - do smaku
  • pomidory - 2 szt.
  • ogórki - 1 lub 2 sztuki

burger orzechowy

1․ Ziemniaki obierz i pokrój na duże kawałki. To samo zrób z cebulą i marchewką. Całość zmiel razem z orzechami włoskimi w maszynce do mięsa.

2․ Chleb namocz w wodzie, a czosnek zmiel przez praskę.

3․ Połącz wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę z oliwek.

4․ Uformuj kotlety i usmaż je na natłuszczonej patelni lub na grillu.

5․ Następnie na bułce posmarowanej sosem pomidorowym, układamy liść sałaty, następnie plastry pomidora i ogórka oraz kotlet. Przykrywamy drugą połową bułki.

7 lipca 2022 Przepisy wege

0 Komentarze