Przepisy na wege burgera
Burgery.. kto ich nie lubi? Wege burgery występują w najróżniejszych odmianach - od tofu po cukinię. Mogą być wykonane z dowolnej liczby składników roślinnych, takich jak ziarna, fasola, soja lub (oczywiście) warzywa. Poniżej znajdziesz przepisy na wegańskie burgery, którym nie będziesz mógł się oprzeć po pierwszym kęsie.
Burger wegański z burakiem, grzybami i tofu
Składniki:
- pieczarki - 600g
- burak tarty - 400g
- nasiona chia - 1 łyżka
- tofu - 110g
- ziarna słonecznika - 3 łyżki
- sos sojowy - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1,5 łyżki
- kminek (mielony) szczypta
- szczypta papryki
- sól
- suszony pomidor - 1 kawałek
- czosnek - 4 ząbki
- bułki do burgera - 4 szt.
- adjika/adżika pomidorowa - do smaku
Jako dodatek możesz użyć rukoli, ogórków, awokado, startej marchewki, czerwonej cebuli, kapusty.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Pieczarki pokrój w plasterki, a buraki zetrzyj na tarce. Ułóż je w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Piecz przez 15 minut, następnie wyjmij buraki i zostaw grzyby na kolejne 20 minut.
- Do szklanki wlej 3 łyżki wody i dodaj nasiona chia. Odczekaj 20 minut, aż wchłoną płyn.
- Posiekaj tofu w robocie kuchennym. Dodaj paprykę, sól, kminek, sok z cytryny, słonecznik, ugotowane grzyby. Wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Suszone pomidory pokrój w plasterki. Dodaj nasiona chia oraz buraki do masy i jeszcze raz wymieszaj wszystko w mikserze.
- Masę uformuj w patyczki do burgerów i piecz w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut.
- Weź bułki do hamburgerów i umieść między nimi przygotowane ,,mięso'' wegańskie. Posmaruj domową adiustacją pomidorową, dodaj sosu do smaku, przykryj drugą bułką i podawaj.
Wegański falafel burger
Składniki:
liście sałaty - 3 szt.
- czerwona cebula - 0,5 szt.
- czosnek
- 4 goździki
- kolendra - 100 g
- pietruszka - 100 g
- sok z cytryny - 1 łyżka
- kminek - 1 łyżka
- mielony czerwony lub czarny pieprz - 1 łyżka
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1,5 łyżki
- olej roślinny - 3 łyżki
- bułki do hamburgerów - 5-6 szt.
- jogurt naturalny - 100 g
- domowa adżika - do smaku
- ciecierzyca - 300 g
- Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie.
- Posiekaj cebulę, pietruszkę, koperek i kolendrę, a czosnek zmiel za pomocą praski do czosnku.
- Ciecierzycę, cebulę, pietruszkę, koperek, kolendrę i czosnek zmiksować w robocie kuchennym.
- Schładzaj w lodówce przez 30 minut, następnie uformuj masę na kotlety (5-6).
- Smaż burgery w oleju roślinnym z każdej strony.
- Uformuj burgera: na spodzie ułóż adżikę, na niej liść sałaty, następnie kotlet z ciecierzycy, a na wierzchu jogurt naturalny.
Wegański burger z kaszy bulgur i buraków
Składniki:
- buraki - 3 szt.
- soczewica - 100g
- bulgur - 100g
- nerkowce - 1/3 filiżanki
- grzyby - 200g
- cebula - 0,5 szt.
- tymianek - 1 łyżka
- sól, pieprz
- olej roślinny - 2 łyżki
- woda - 2 filiżanki
- bułki do hamburgerów - 6
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Buraki pokrój w kółka. Piecz na folii przez 20 minut do miękkości.
- Do garnka wlej1,5 szklanki wody i wrzuć do niej soczewicę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
- Do innej patelni wlej 110 ml wody. Gdy się zagotuje, wrzuć do wody bulgur i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut. Następnie przełącz na niski ogień, odczekaj kolejne 5 do 6 minut i zdejmij z kuchenki.
- Na patelni na oleju podsmaż cebulę, tymianek i pieczarki (~6 minut, aż cebula i pieczarki będą miękkie).
- Posiekaj nerkowce w robocie kuchennym. Dodaj do nich stopniowo bulgur, tymianek, cebulę, grzyby, buraki i soczewicę. Wszystko mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Uformuj 6 placków i usmaż na patelni z każdej strony.
- Złóż burgera: włóż kotlet między bułki, dodaj jogurt naturalny, liść sałaty lub domową adżikę, jeśli chcesz.
Zobacz także: Wegańskie kotlety - z czego są zrobione?
Wege burger z ciecierzycy i cebuli
Składniki:
- olej roślinny - 1 łyżka
- pieczarki - 180 g
- sól, pieprz do smaku
- cebula - 1
- czosnek - 1 ząbek
- ciecierzyca (w puszce) - 1 słoik
- sos sojowy - 0,5 łyżki
- tabasco 0,5 łyżki
- bułki do hamburgerów - 4 szt.
- (opcjonalnie) pikle - 4 szt.
- Drobno posiekaj cebulę, pieczarki, zmielony przez tłuczek czosnek. Smaż wszystko w oleju roślinnym na patelni do brązu, 4-5 minut.
- Oczyść ciecierzycę do gładkości za pomocą robota kuchennego. Do masy dodaj sos sojowy i Tabasco, dobrze wymieszaj.
- Uformuj masę na 4 kotlety i usmaż je na patelni.
- Następnie włóż je między bułki burgerowe i dodaj ulubiony sos oraz kilka pikli - jeśli lubisz.
Przepis na burgery z soczewicy
Wege burger można zrobić z dowolnym rodzajem soczewicy i będzie smakować równie dobrze. Jedyna różnica to czas gotowania - gotowanie soczewicy zielonej trwa nieco dłużej, niż czerwonej. Pasztety z soczewicy można upiec w piekarniku, albo usmażyć.
Składniki:
- 6 bułek
- 6 plasterków dowolnego twardego wegańskiego sera zrobionego bez podpuszczki
- 6 dużych liści sałaty (np. Romano)
- 1-2 pomidory
- 70g sos BBQ
Dla klopsików:
- 1 filiżanka zielonej soczewicy
- ½ cebuli
- 1 marchew
- ¾ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki rafinowanych nasion słonecznika
- 1 łyżka mączki z siemienia lnianego
- ¾ szklanki bułki tartej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1-1/2 łyżki wędzonej papryki
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
- Soczewicę ugotuj do miękkości: zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Soczewicę opłucz na sicie i odsącz.
- Mąkę lnianą zmieszaj z wodą na papkę i odstaw do lekkiego zgęstnienia.
- W dużej misce połącz soczewicę, grzybki z mączki lnianej i wszystkie pozostałe składniki na kotlety (oprócz bułki tartej). Dobrze wymieszaj.
- Z masy uformuj kotlety nieco mniejsze od wielkości bułki i obtoczyć w bułce tartej.
- Smaży kotlety w oleju roślinnym do chrupkości.
- Pomidora pokrój w cienkie krążki.
- Złóż burgery: dolną połowę bułek posmaruj sosem BBQ, ułóż na nich kotlety, a na wierzchu plaster pomidora i wegańskiego sera (lekko roztop ser pod grillem). Na wierzchu połóż liść sałaty, przykryj górną częścią bułek i podawaj.
Wege burger z ziemniaczano-orzechowym plackiem
Składniki:
- ziemniaki - 2 szt.
- cebula - 3 szt.
- marchewka - 1 szt.
- orzechy włoskie - 1 filiżanka
- chleb żytni - 2-3 plastry
- bułki żytnie do burgerów - 2 szt.
- czosnek
- 1 goździk
- sól - do smaku
- pieprz czarny mielony - do smaku
- oliwa z oliwek -1 łyżka
- olej roślinny - 2-3 łyżki
- sos pomidorowy - 2 łyżki
- sałatka - do smaku
- pomidory - 2 szt.
- ogórki - 1 lub 2 sztuki
1․ Ziemniaki obierz i pokrój na duże kawałki. To samo zrób z cebulą i marchewką. Całość zmiel razem z orzechami włoskimi w maszynce do mięsa.
2․ Chleb namocz w wodzie, a czosnek zmiel przez praskę.
3․ Połącz wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę z oliwek.
4․ Uformuj kotlety i usmaż je na natłuszczonej patelni lub na grillu.
5․ Następnie na bułce posmarowanej sosem pomidorowym, układamy liść sałaty, następnie plastry pomidora i ogórka oraz kotlet. Przykrywamy drugą połową bułki.
Zostaw komentarz