Wegańskie kotlety - z czego są zrobione?

2 lipca 2022 Przepisy wege

Wegańskie kotlety są wystarczająco obfite i do tego niskokaloryczne. Idealnie komponują się z soczystymi sałatkami warzywnymi, domowymi piklami i marynatami, sokiem pomidorowym i warzywnymi smoothie. 

Przepis na wegańskie kotlety z ziemniaków i kaszy gryczanej

Składniki:

  • ziemniaki - 600 gr
  • gryka - 1 łyżka
  • mąka - 100 gr
  • suche przyprawy - do smaku
  • sól

wegańskie kotlety

Kaszy gryczanej - nie trzeba moczyć w wodzie, a najlepiej podawać świeżo ugotowaną i gorącą!

  1. Grykę namocz na noc, wystarczy zalać ją dużą ilością wody.
  2. Opłucz grykę w dużym sitku lub durszlaku o drobnych oczkach i pozostaw do odsączenia.
  3. Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnej tarce, wyciśnij sok i dodaj do kaszy gryczanej.
  4. Wymierz namoczoną miękką grykę i starte wyciśnięte ziemniaki do mniej więcej tej samej objętości.
  5. Teraz dodaj sól, przyprawy (kurkuma, mielony czarny pieprz, curry, asafetyda, papryka, czarna sól,...) i mieszaj.
  6. Dodaj mąkę, 1-2 łyżki na raz. Na koniec masa powinna wyjść dobrze uformowana. Mąki prawdopodobnie użyjemy więcej lub mniej niż wskazano.
  7. Uformuj kotlety. Każdy obtoczy w mące i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, aż ładnie się zrumienią.
  8. Jeśli zwiniesz wszystkie klopsiki naraz, będą się one przyklejać do powierzchni z powodu wilgoci uwolnionej po kilku minutach.
  9. Gdy będą gotowe, przełóż kotlety z powrotem na gorącą patelnię, dodaj 2-3 łyżki wody i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Kotlety staną się bardziej soczyste i puszyste.
  10. Główny smak tego dania będzie oczywiście pochodził z przypraw. Dlatego poświęć im dużo uwagi.

Przepis na wegańskie kotlety warzywne

Kotlety warzywne są nie tylko uwielbiane przez wegan, są dosłownie ratunkiem dla osób przestrzegających postów kościelnych. I właśnie ci, którzy trzymają się zdrowego stylu życia, często preferują je, aby odciążyć swój układ pokarmowy od ciężkich mięsnych potraw. Kotlety są robione:

  • z białej kapusty i kalafiora;
  • marchewki;
  • bakłażana;
  • ziemniaków;
  • gęste grzybów

Zasada przyrządzania jest bardzo podobna, dlatego poniżej przedstawiam kilka przepisów na kotlety warzywne, z których można zrobić kotlety o różnych smakach, stosując różne przyprawy.

Zobacz także: Przepisy na wege burgera 

kotlety warzywne

Kotlety warzywne z białą kapustą

Do tych kotletów dobra jest młoda i przejrzana biała kapusta. Najważniejsze jest podsmażenie cebuli na maśle, co nadaje kotletom kremowy smak.

Składniki:

  • kapusta - 0,5 kg
  • cebula - 1 duża lub 2 średnie głowy
  • masło - 70 g
  • olej roślinny - 70 ml
  • semolina - 4-5 łyżek stołowych
  • świeży koperek - 1 pęczek
  • sól i mielony czarny pieprz - do smaku
  1. Kapustę szatkujemy i gotujemy we wrzącej wodzie do połowy, przekładamy na sito, aby odsączyć całą wodę.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
  3. Odciskamy nadmiar płynu z kapusty i mieszamy w misce wszystkie składniki, łącznie z drobno posiekanym koperkiem. Dobrze wymieszamy. Pozostawiamy do odstania, aby kasza manna napęczniała. Jeśli wydaje się, że mięso mielone na kotlety jest zbyt płynne, dodajemy kaszę manną.
  4. Uformowane ręcznie kotlety wlewamy na patelnię i obsmażamy z obu stron.
  5. Kotlety są dobre na zimno i na ciepło. Można je jeść z wegańską kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem.

Wegańskie kotlety zbożowe

Kotlety zbożowe nie są rzadkością w kuchni. Do kotletów nadaje się gotowana gryka, płatki owsiane, jęczmień perłowy, quinoa i bulgur. Wszystkie powyższe zboża gotuje się, by następnie podać ziemniaki mielone z różnymi dodatkami. Najczęstszymi składnikami są: warzywa, zioła i oczywiście przyprawy. Kotlety zbożowe są pyszne i obfite.

kotlety zbożowe

Gryczane placki zbożowe z serem

Składniki:

  • ugotowana kasza gryczana - 200 g
  • wegański ser gouda - 100 g
  • masło - 50 g
  • cebula - 1 szt.
  • olej roślinny - 80 ml
  • trochę wody
  • mąka lub kasza manna - 2/3 łyżki stołowe
  • sól i mielony czarny pieprz - do smaku
  • kolendra mielona - 0,5 łyżki
  • czosnek mielony - 0,5 łyżki
  • Natka pietruszki, suszona lub świeża - do smaku
  1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle.
  2. Ugotowaną kaszę gryczaną łączymy z podsmażoną cebulą, startym serem, dodajemy przyprawy, zieleninę i trochę wody. Dobrze mieszamy masę.
  3. Dodajemy kilka łyżek mąki i dobrze mieszamy.
  4. Robimy kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy obie strony w oleju roślinnym.

Soczewica

Jest bogata w witaminy i mikroelementy. Ma dużo białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Ze wszystkich roślin strączkowych jest najbardziej bogata w żelazo, witaminę B1 i aminokwasy. Są też pierwiastki śladowe: wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, omega-3, omega-6.

Pod względem wartości odżywczych soczewica jest na równi z chlebem i zbożami. Mają niską zawartość tłuszczu, dlatego są popularne wśród osób dbających o figurę i wegetarian. 

Soczewica jest polecana kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego (nawet 90% dziennego zapotrzebowania).

kotlety z soczewicy

Przepis na kotlety z soczewicy

Do kotletów dobre są wszystkie rodzaje soczewicy - czerwona, zielona, biała i czarna. Każda odmiana ma swój własny smak, ale smak jest rozpoznawalny - soczewica. Klopsiki z tej rośliny strączkowej są odpowiednie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Składniki:

  • soczewica - 1/4 kg
  • mąka żytnia - 5 łyżek
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • marchewka - 1 średniej wielkości kawałek
  • korzeń selera - 50 g
  • chili - ½ papryczki
  • curry i kminek - 1 łyżka
  • sól - do smaku
  • dowolny olej roślinny - 70 ml
  1. Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy i przecedzamy w blenderze.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  3. Marchew i seler trzemy na grubej tarce.
  4. Siekamy chili.
  5. Podsmażamy warzywa w oleju roślinnym. Następnie wkładamy do puree z soczewicy, mieszamy z curry, kminkiem i i solą oraz zmielonym czosnkiem.
  6. Mieszamy z mąką żytnią i formujemy masę. Ugniatamy rękami namoczonymi wodą, obtaczamy w mące żytniej i smażymy z obu stron na patelni.

Ciecierzyca

Ciecierzyca jest skarbnicą pożytecznych mikroskładników odżywczych, witamin z grupy B. Poprawia metabolizm, obniża poziom cukru we krwi, zapewnia perystaltykę jelit, a także uzupełnia niedobory żelaza w organizmie. Mieszkańcy Kaukazu wierzą, że ciecierzyca spowalnia proces starzenia się. A teraz z tej wspaniałej fasoli zrobimy ciecierzycę.

kotlety z ciecierzycy

Przepis na kotlety z ciecierzycy

Aby zrobić kotlety z ciecierzycy, należy wcześniej namoczyć groch przez 6-8 godzin, aby napęczniał. Masę z ciecierzycy możesz wypełnić dowolnymi warzywami. Mamy klasyczny przepis na te wegańskie placki z ciecierzycy.

Składniki:

  • ciecierzyca - ¼ kg
  • cebula - jedna duża główka
  • marchewka - jedna średniej wielkości 
  • czosnek - kilka ząbków
  • olej roślinny - 70 ml
  • kminek i kurkuma - po 1/2 łyżeczki
  • sól i czarny pieprz - do smaku
  • mąka kukurydziana - 70 gr
  • Okruchy mielone - 100 gr
  1. Namoczony groch ugotuj do miękkości i odcedź.
  2. Podsmaż cebulę i marchewkę w oleju roślinnym.
  3. Wymieszaj ugotowaną ciecierzycę, smażone warzywa, dodaj wszystkie przyprawy i zmiksuj wszystko w blenderze do purée.
  4. Mąkę dodaj tylko wtedy, gdy placki nie będą się formować.
  5. Z otrzymanego mięsa mielonego, uformuj kotlety i obsmaż z obu stron.
  6. Podawaj je z ulubionym sosem - ketchupem, satsibelli, pesto itp. Dobrym dodatkiem są grule zbożowe lub włoski makaron.

Fasola

Fasola jest jednym z dziesięciu najczęściej spożywanych pokarmów. To niewymagająca roślina jednoroczna z rodziny strączkowych, która rośnie na wszystkich kontynentach naszego globu. A dla wielu krajów jest to najłatwiej dostępna forma białka. Istnieje wiele odmian i gatunków fasoli. Wyróżnia się fasolę ziarnistą i roślinną. Do kotletów potrzebne będą ziarna zbóż. Wyróżniamy: białą fasolę ,,kidney'', bogatą w żelazo i wapń; białą, małą fasolę ,,mung''; ciemnofioletową fasolę, która jest również dość powszechna i świetna do gotowania, ma dobre korzyści dla zdrowia i jest bardzo smaczna. Żółtej fasoli nie trzeba nawet namaczać przed gotowaniem, bo szybko się gotuje. Paszteciki można zrobić ze wszystkich rodzajów ziaren zbóż. Smak będzie inny, ponieważ każdy rodzaj fasoli ma unikalne właściwości organoleptyczne.

kotlety z fasoli

Przepis na kotlety z fasoli

Do wykonania tych kotletów można użyć fasoli z puszki - białej, czerwonej, fioletowej, fasoli mung. Można również ugotować fasolę, ale proces ten jest nieco bardziej czasochłonny. Najlepiej fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie, a rano zostawić do napęcznienia.

Składniki:

  • fasola (dowolna) - 500 g
  • marchew - 1 duża lub 2 małe marchewki
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • przyprawa curry - 1/2 łyżki
  • olej roślinny - 70 ml
  • bułka tarta - 4-5 łyżek stołowych
  • sól i czarny pieprz - do smaku
  1. Fasolę gotujemy do miękkości i studzimy.
  2. Smaż cebulę i marchewkę w oleju roślinnym, przed smażeniem wciśnij ząbek czosnku.
  3. Wszystkie składniki oprócz masła i bułki tartej wymieszaj w blenderze do uzyskania gładkiej masy.
  4. Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju roślinnym z obu stron.
  5. Podawaj te kotlety zarówno na ciepło, jak i na zimno z warzywnym ragout, z kaszą zbożową. Możesz użyć dowolnego sosu lub octu balsamicznego. Danie doskonale nadaje się na obiad, jak i przystawkę, czy przekąskę. Z fasoli bardzo dobre i pożywne są także burgery.

 

 

2 lipca 2022 Przepisy wege

0 Komentarze