Przepis na owoce pod kruszonką

6 lipca 2022 Przepisy wege

Owoce pod kruszonką to szalenie prosty przepis na owoce zwieńczone chrupiącą, maślaną kruszonką, która zamienia każdy owoc w oszałamiający deser. Wykonanie kruszonki jest tak proste, że prawie nie potrzebujesz przepisu. Gdy już znasz podstawy robienia kruszonki i wiesz, jak przygotować owocowe nadzienie, możesz wybrać dowolne owoce. Poza tymi, które znajdują się w poniższym przepisie możesz użyć też truskawek, malin, gruszek, borówek, a także moreli, czy brzoskwiń. Jest to świetna opcja, kiedy nie masz czasu na pieczenie ciasta lub potrzebujesz szybkiego deseru, który zawsze wyjdzie. 

Wybieranie i przygotowywanie owoców na kruszonkę

Zazwyczaj nie należy się przejmować odmierzaniem czy ważeniem owoców, które kupujemy do kruszonki.  Ogólnie rzecz biorąc, 1,5 kg owoców wypełni większość naczyń do zapiekania. Gdy zaczynamy przyrządzać nasz deser zaczynamy od pokrojenia owoców bezpośrednio na patelnię, aż do jej wypełnienia. Jeśli nie mamy wystarczającej ilości owoców, zadowalamy się stosunkiem owoców do kruszonki zbliżonym do 50/50.

owoce do kruszonki


Przygotowanie polewy do kruszonki

Polewa z kruszonki może być tak prosta, jak mąka i cukier zagęszczone masłem, ale dwa małe ulepszenia sprawiają, że polewa z kruszonki jest smaczniejsza. Po pierwsze, dodanie łyżeczki proszku do pieczenia do mieszanki mąki sprawia, że kruszonka jest bardziej delikatna. Po drugie, użycie zimnego masła i dodanie go do mieszanki mąki sprawia, że polewa przypomina ciasto na pierogi.

Pieczenie kruszonki z owoców

Sukces w pieczeniu kruszonki zależy od dwóch rzeczy: gorącego piekarnika i pękającego nadzienia. Kruszonka wymaga więcej czasu pieczenia, niż myślisz. Wierzch powinien być brązowy, a nadzienie powinno bulgotać. Aby nadzienie odpowiednio zgęstniało, skrobia kukurydziana w nadzieniu musi się zagotować, dlatego bulgotanie jest kluczowym wskaźnikiem gotowości. Jeśli martwisz się o bulgotanie w piekarniku, możesz położyć kawałek folii lub blachy na stojaku pod naczyniem do pieczenia.

kruszonka

Podawanie kruszonki owocowej

Nie przejmuj się, jeśli po podaniu zobaczysz, że na dnie naczynia zbierają się soki - to normalne, zwłaszcza jeśli nie mogłeś się powstrzymać przed zanurzeniem się w kruszonce, gdy była jeszcze ciepła i nie do końca zastygła. 

Przepis na owoce pod kruszonką z jabłkami i jeżynami

Przygotuj sezonową kruszonkę z jabłek i jeżyn na pocieszający, rodzinny deser. Wstępne gotowanie polewy sprawi, że będzie ona wyjątkowo chrupiąca, zachowując jednocześnie teksturę owoców.

Zobacz także: Jak bilansować dietę wegańską i wegetariańską?

pomysł na deser

Składniki:

  • 120g zwykłej mąki
  • 60g cukru pudru
  • 60g niesolonego masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • Kompot owocowy
  • 300g jabłka 
  • 30g niesolonego masła
  • 30g cukru trzcinowego
  • 115g jeżyn
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • opcjonalnie lody waniliowe, do podania


KROK 1
Rozgrzej piekarnik do 190C/170C fan/gas 5. Wsyp do dużej miski 120g mąki i 60g cukru pudru.

KROK 2
Dodaj 60g niesolonego masła, a następnie wcieraj je w mąkę opuszkami palców, aby uzyskać konsystencję lekkiej bułki tartej. Nie przesadzaj, bo kruszonka stanie się ciężka.

KROK 3
Rozsyp masę równomiernie na blasze i piecz przez 15 minut lub do uzyskania lekkiego koloru.

KROK 4
W międzyczasie do kompotu obierz, wydrąż i pokrój 300g jabłek w 2cm kostkę.

KROK 5
Umieść 30g niesolonego masła i 30g cukru trzcinowego w średnim rondlu i roztop razem na średnim ogniu. Gotuj przez 3 minuty, aż mieszanina zmieni się w lekki karmel.

KROK 6
Wymieszaj jabłka i gotuj przez 3 minuty. Dodaj 115g jeżyn i ¼ łyżeczki mielonego cynamonu i gotuj jeszcze przez 3 minuty.

KROK 7
Przykryj, zdejmij z ognia, a następnie pozostaw na 2-3 minuty, aby kontynuować gotowanie w cieple patelni.

KROK 8
Ciepłe owoce przełóż łyżką do naczynia żaroodpornego, nałóż na nie kruszonkę i podgrzewaj w piekarniku przez 5-10 minut. Podawaj z lodami waniliowymi.

przepis na kruszonkę

6 lipca 2022 Przepisy wege

0 Komentarze