Rośliny strączkowe - właściwości i przyrządzanie

1 lipca 2022 Wege blog

Rośliny strączkowe są bardzo korzystne dla zdrowia człowieka. Poprawiają pracę układu pokarmowego, są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz są dobrze przyswajalne przez organizm. 

Rośliny strączkowe 

Groch , fasola, soczewica, ciecierzyca, a nawet orzeszki ziemne – te rośliny strączkowe są wszystkim dobrze znane. Jednak są bardzo popularne tylko wśród wegetarian. Należy pamiętać, że aby Twoja dieta była naprawdę pożywna i zbilansowana , musisz spożywać różnorodne pokarmy. Powinieneś także zwrócić uwagę na fasolę. 

Fasola

Ta roślina strączkowa ma również inną nazwę - "królowa roślin strączkowych"Fasola zasłużenie otrzymała ten tytuł. Jest bogata w błonnik i pektyny, które przyczyniają się do usuwania z organizmu toksyn, w tym soli metali ciężkich. Jest szczególnie bogata w potas. To sprawia, że ​​jest to niemal niezbędny produkt przy miażdżycy i chorobach układu sercowo-naczyniowego. Ważne jest, aby pamiętać, że przed gotowaniem fasoli należy ją namoczyć na noc w wodzie. 

biała fasola

Groszek

Groch i jego dobroczynne właściwości były znane już starożytnym ludziom. Był aktywnie uprawiany w Indiach i Chinach, uważając go za symbol płodności i dobrobytu. I to nie przypadek. Groch jest bardzo bogaty w minerały: wapń, magnez, fosfor, potas. A pod względem zawartości białka produkt ten można nawet porównać z mięsem. Groch pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Jest to również skuteczny naturalny napój energetyczny, który ładuje organizm witalnością i energią. 

Soczewica

Jedną z głównych i istotnych zalet soczewicy jest to, że jedna porcja tego produktu zawiera dzienne zapotrzebowanie organizmu na żelazo. Na tym zalety tego produktu się nie kończą. Regularne spożywanie soczewicy wzmacnia układ odpornościowy, poprawia metabolizm i normalizuje pracę układu moczowo-płciowego. Dodatkowo roślina strączkowa jest źródłem cennych witamin i minerałów: wapnia, potasu, fosforu, manganu, witamin z grup B, PP, C, A. 

soczewica

Ciecierzyca

Z tej rośliny strączkowej przygotowuje się popularne i zdrowe danie z hummusem. Ciecierzyca jest bogata w białka i węglowodany, a także inne korzystne dla organizmu substancje. Są to na przykład potas, magnez, fosfor, wapń. Regularne spożywanie ciecierzycy pomoże wzmocnić odporność, wzmocnić tkankę kostną i obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Ponadto jest doskonałym środkiem zapobiegającym chorobom serca i naczyń krwionośnych. 

Zobacz także: Wegańskie kotlety - z czego są zrobione?

Lucerna

Lucerna nie jest tak popularna, jak inne rośliny strączkowe, ale nie mniej przydatna. Niedawno zachodni zwolennicy prawidłowego i zdrowego odżywiania przypomnieli sobie ten produkt i tchnęli w niego drugie życie. A to za sprawą odżywczych i dobroczynnych właściwości lucerny. Produkt ten jest więc źródłem absolutnie wszystkich aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Lucerna jest również bogata w wapń, potas, fluor, żelazo i inne minerały. 

kiełki lucerny

Soja

Jest bardziej znana w postaci przetworzonej. Na przykład sos sojowy, tofu, mleko sojowe. Natomiast postaci fasoli jest bardzo smaczna i, co nie mniej ważne, zdrowa i pożywna. Może służyć do przygotowywania sałatek, zup i dań warzywnych. Soja zawiera dużą ilość zdrowych cukrów, minerałów i witamin. Przydaje się w profilaktyce chorób przewodu pokarmowego. Ponadto mleko sojowe ma łagodniejszy wpływ na organizm, niż mleko krowie.

Arachid

Wbrew powszechnemu przekonaniu, orzeszki ziemne wcale nie są orzechami. To zdrowe i pożywne rośliny strączkowe. Są naturalnym przeciwutleniaczem i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Ważne jest, aby wiedzieć, że wybierając orzeszki ziemne, należy zachować szczególną ostrożność. Preferowany powinien być produkt ekologiczny uprawiany w warunkach przyjaznych dla środowiska. Ta ostrożność wynika z faktu, że orzeszki ziemne są w stanie wchłaniać szkodliwe chemikalia. 

orzeszki ziemne

Przepisy z wykorzystaniem roślin strączkowych 

Zupa grochowa z grzankami

Składniki : 

  • groszek - 850 gramów
  • bulion warzywny - 1,2 litra
  • sól - do smaku
  • zmielony czarny pieprz - do smaku
  • kremowy sos wegański - 4 łyżki
  • pietruszka - 2 łyżki stołowe. l.
  • majeranek - do smaku
  • śmietana wegańska 
  • olej roślinny - 2/3 łyżki 
  • cebula - 1 szt. 
  • masło wegańskie - 40 gramów
  • chleb wegański - 5 kromek

Metoda gotowania: 

  1. Groszek mocz przez 8 godzin. Następnie gotuj przez 25-30 minut do miękkości. 
  2. Posiekaj groszek. Włóż do rondla, dodaj bulion, zagotuj i omiń w majeranek. Posól i popieprz. Przykryj, zmniejsz ogień i pozostaw na 15 minut. 
  3. Groszek i bulion przecedź przez sito. Dodaj dressing i posiekaną pietruszkę. Gotuj. Dodaj śmietanę wegańską. 
  4. Pokrój cebule i podsmaż ją na oleju roślinnym. 
  5. Chleb pokrój w kostkę i smaż na tym samym oleju, aż będzie chrupiący.
  6. Wymieszaj cebulę, grzanki i dodaj do zupy.

zupa grochowa

Hummus

Składniki: 

  • ciecierzyca - 1 szklanka
  • sok cytrynowy - 4 łyżki
  • pasta sezamowa tahini - 2 łyżki stołowe
  • siekany czosnek - 2 ząbki
  • sól - 1 łyżeczka
  • zmielony czarny pieprz - do smaku
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe

hummus

Metoda gotowania: 

  1. Ciecierzycę mocz przez noc. Rano spuść wodę, wlej nową i gotuj przez 1 godzinę, aż całkowicie zmięknie. Spuść nadmiar wody. Zostaw trochę płynu na wszelki wypadek, aby rozcieńczyć hummus, jeśli stanie się zbyt gęsty. 
  2. Umieść ciecierzycę w blenderze, zachowując garść do przybrania. 
  3. Dodaj sok z cytryny, tahini, zmielony czosnek i sól. Mieszaj, aż mieszanina będzie gładka i miękka w konsystencji. 
  4. Przełóż hummus do małej miski do serwowania. Posyp mielonym czarnym pieprzem i skrop oliwą z oliwek. 
  5. Udekoruj zarezerwowaną ciecierzycą i podawaj. 

 

1 lipca 2022 Wege blog

0 Komentarze